Een van de gespreksonderwerpen bij individuele hulpverlening en tijdens voorlichtingsbijeenkomsten (o.a. op scholen) kan zijn:
Social media & sexting
Instagram, Snapchat, TikTok, WhatsApp. Bijna alle jongeren hebben een of alle apps op hun telefoon. Superleuk om zo contact met je vrienden en vriendinnen te hebben en om nieuwe mensen te ontmoeten. Via social media gaat contact leggen heel snel. Dat maakt het makkelijk, maar het nadeel is dat je niet altijd weet wie er achter het andere schermpje zit en wat die persoon met jouw berichten doet.
Sexting
Via social media kun je heel makkelijk seksueel getinte berichten of foto’s sturen naar iemand. Sexting noemen we dat. Dit kan heel leuk en spannend zijn. Als je zelf kiest voor sexting met iemand, dan is hier niets mis mee. Bij Pretty Woman en Best Man vinden we het belangrijk dat je dit op een veilige manier doet en dat je hier open over kunt praten.
Exposing
Helaas komt het wel eens voor dat iemand zonder toestemming een naaktfoto of -video doorstuurt naar anderen. Dit heet exposing. Als jou dit overkomt, wat doe je dan? Je hoeft je in ieder geval niet te schamen. Het gebeurt vaker; je staat hier niet alleen in. Vaak zeggen anderen tegen de persoon die de foto of video heeft gestuurd: “dat was niet handig van je” of “dat had je beter niet kunnen doen”. Dit noemen we victim blaming: de schuld geven aan het slachtoffer. Terwijl jij niet verantwoordelijk bent voor wat er is gebeurd. Degene die de foto of video ontvangt is verantwoordelijk voor wat hij of zij hiermee doet. Die zou met respect moeten omgaan met de beelden. Het is belangrijk dat je kunt praten over wat er is gebeurd en wat dat met jou doet. Bij Pretty Woman en Best Man kunnen we samen met jou kijken welke stappen je kunt ondernemen. Ook zullen we met je bespreken hoe je zelf omgaat met foto’s en video’s die je van anderen krijgt.
Social media = leuk
Een hulpverlener van Pretty Woman of Best Man gaat met je in gesprek over het gebruik van social media. Hoe gebruik jij social media? Welke voor- en nadelen zijn er? Wat vind je zelf normaal? En wat vind je omgeving, bijvoorbeeld je ouders? Wat is toegestaan en wat is verboden? Zonder toestemming naaktbeelden van iemand verspreiden is bijvoorbeeld strafbaar. Door deze onderwerpen te bespreken kijken we samen hoe je social media op een fijne manier kunt gebruiken. We staan hierbij zoveel mogelijk naast je, want wij vinden dat social media vooral heel leuk kan zijn.
Hulp vragen lucht op
We snappen dat je het misschien lastig vindt om hulp te vragen, maar we weten uit ervaring dat het je erg zal opluchten. We kijken samen welke manier van hulpverlening voor jou werkt. Dat kan zijn door veel te praten, door creativiteit of door lekker te bewegen buiten. Ook kun je je verhaal delen in een groep waar je meiden en/of jongens ontmoet die ook iets pijnlijks hebben meegemaakt, misschien hetzelfde als jij. Het kan helpen om ervaringen van anderen te horen: het is vaak herkenbaar en geeft steun. Samen kijken we welke hulp het best bij jou past.
Trauma
Soms maken mensen iets heel heftigs mee waardoor ze vastlopen in hun dagelijks leven. We noemen dat een trauma. Je kunt dan bijvoorbeeld last hebben van nare dromen en herinneringen, problemen met concentreren en angstige gevoelens. Bij Pretty Woman en Best Man kun je ook traumatherapie volgen. Vaak gebeurt dit met een behandeling die EMDR heet.