Onderzoek toont aan: Jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting krijgen onvoldoende hulp en bescherming
Jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting krijgen veelal niet de hulp en bescherming die zij nodig hebben. Ook praten zij niet over slachtofferschap en worden ze door hun omgeving niet of nauwelijks (h)erkend. Dat blijkt uit het rapport ‘Jongens aan het woord’ van het Consortium seksuele uitbuiting jongens en jonge mannen: een samenwerking tussen zorg- en expertiseorganisaties Koraal, Fier, Lumens, Pretty Woman/Best Man en Sterk Huis. Woordvoerder Gabriëlle Mercera: “Ondanks dat deze slachtoffers vaak al op jonge leeftijd in aanraking komen met hulpverlening, slagen we er niet in om hen de juiste hulp en bescherming te bieden om slachtofferschap te voorkomen”.
Problemen in opgroeifase stapelen zich op
Door jongens zelf aan het woord te laten over seksuele uitbuiting en wat eraan vooraf ging, wordt een unieke kijk gegeven in hun levensverhalen. Hieruit blijkt dat álle slachtoffers die voor dit onderzoek gesproken zijn, ingrijpende jeugdervaringen hebben meegemaakt, zoals huiselijk geweld, seksueel misbruik, gepest worden en opgroeien bij ouders met psychische problemen. De opeenstapeling van problemen in hun opgroeicontext wordt door de jongens vaak als reden genoemd voor gedrags- en schoolproblemen, uithuisplaatsingen en/of risicovol gedrag. Ze leggen uit hoe dit, ondanks dat hulpverlening vaak betrokken was in hun levens, heeft geleid tot hun kwetsbaarheid voor seksueel geweld en seksuele uitbuiting. “Het probleemgedrag is vaak het topje van de ijsberg. Onderliggend is er bij deze groep jongens veelal sprake van een complexe opgroeisituatie en/of (vroegkinderlijk) trauma. Ook praten ze niet over wat ze hebben meegemaakt en dat maakt hen kwetsbaar. Mensenhandelaren en plegers van misbruik hebben voelsprieten voor deze kwetsbare jongens en maken misbruik van ze”, aldus Mercera.
Jongens praten niet
Meer dan de helft van de jongens bleek minderjarig te zijn bij de start van de uitbuiting. Deze jonge leeftijd in combinatie met hun vaak kwetsbare opgroeicontext maakt dat ze lang in de uitbuitingssituatie kunnen zitten. Ook omdat er nauwelijks zicht is op deze groep. Maatschappelijke gendernormen spelen een belangrijke rol in deze onzichtbaarheid. Oftewel, ervaren stigma rondom slachtofferschap onder mannen, geaardheid en genderidentiteit, seks tegen betaling en gedragsproblematiek, leidt voor de jongens tot een (te) hoge drempel om hulp te vragen. Dit in combinatie met het feit dat slachtofferschap onder jongens doorgaans niet (h)erkend wordt door leerkrachten, hulpverlening of politie zorgt ervoor dat jongens onder de radar blijven. Mercera: “Het is zorgelijk dat er tot vandaag de dag nog steeds zulke grote maatschappelijke drempels zijn voor jongens. Dit kan en moet anders. Dat komt de preventie, signalering en tijdige behandeling van slachtofferschap van seksuele uitbuiting ten goede.”
Beter aansluiten bij de ondersteuningsbehoeften van jongens
Om de jongens echt te kunnen helpen, is meer bewustwording van slachtofferschap bij jongens van belang. Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in ondersteuning die beter bij hun behoeften aansluit. Dan gaat het om laagdrempelige, anonieme online hulp voor de jongens die niet durven te praten over wat ze meemaken, outreachende hulp om meer (potentiële) slachtoffers te bereiken en voorlichting over slachtofferschap en wat de hulpverlening kan betekenen. Maar ook om directe vormen van (gespecialiseerde) jeugd- en gezinshulp, zoals traumabehandeling. De jongens worden structureel te weinig voorzien in deze behoeften. De zorg en ondersteuning is onvoldoende op hen ingericht. “Door onderzoek en praktijkervaring begrijpen we steeds beter wat (potentiële) jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting nodig hebben. Het Consortium werkt er hard aan om het benodigde zorg- en ondersteuningsaanbod door te ontwikkelen. Maar het bieden van betere bescherming en hulp aan jongensslachtoffers vraagt om een integrale aanpak, waarin domein overstijgend en
maatschappij breed samengewerkt wordt aan het voorkomen, signaleren en behandelen van slachtoffers en de aanpak van daders en klanten”, aldus Mercera. Het Consortium roept op om ook als maatschappij onze ogen open houden voor deze problematiek, wat in onze directe omgeving kan spelen zonder dat we het doorhebben.
Vragen?
Neem dan contact op met Pretty Woman via info@prettywoman-utrecht.nl
of Mike Velterop, tel. 06 51 42 38 76
Consortium seksuele uitbuiting jongens en jonge mannen
Het consortium bestaat uit zorg- en expertiseorganisaties Koraal, Fier, Sterk Huis, Pretty Woman en Lumens. Dit consortium heeft als doel om vanuit onderzoek en praktijk meer zicht te krijgen op de achtergrond en ondersteuningsbehoeften van jongens en jonge mannen die in aanraking (kunnen) komen met seksuele uitbuiting en seksueel geweld, om vervolgens voor hen gerichte interventies (door) te ontwikkelen. Het consortiumproject in tot stand gekomen op basis van een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.